subscribe: Posts | Comments

Sluta röka – E-cigaretten som hjälpte mig att sluta när ingenting annat fungerade

Comments Off on Sluta röka – E-cigaretten som hjälpte mig att sluta när ingenting annat fungerade

21052014-03Berättelsen om hur jag slutade och hur e-cigaretter hjälpte mig att uppnå det

Många år har gått sedan jag först tände en cigarett och föga visste jag att tobak skulle komma att spela en så stor roll i mitt liv. Som rökare, har du förmodligen en idé om vad jag pratar om – att vakna upp på morgonen och sträcka sig efter paketet nästan innan du öppnat ögonen, andnöd efter enkel fysisk aktivitet och den otroliga summa pengar som en rökvana kräver. Jag hade beslutat att sluta efter ett årtionde av att skada min hälsa och min plånbok, men det skulle inte visa sig vara så enkelt.

Antalet gånger som jag försökt att sluta röka tobakscigaretter är nästan komiskt. Jag hade provat nästan allt som finns, flera gånger, men ingenting kunde ersätta själva handlingen och upplevelsen av den äkta varan. Plåster, tuggummi, munspray, sluta helt tvärt, stödgrupper, tabletter och hypnotism, fungerade alla under en tid, men något höll mig tillbaka – varje gång. Naturligtvis blev jag väldigt nedstämd och gav nästan upp tanken på att jag någonsin skulle kunna sluta röka. Det verkade som det var förutbestämt att staten skulle fortsätta sko sig på mig, att jag skulle förbli en social paria, och till råga på allt, löpa större risk att dö en långsam och smärtsam död.

Jag introducerades till e-cigaretter av en arbetskamrat i början på förra året. Vi hade under åratal kämpat oss genom dåligt väder och ogillande medarbetare på våra gemensanna vandringar till rökutrymmet. När han återvände från en semester, solbränd och missnöjd över att vara tillbaka på jobbet, frågade jag honom om han skulle med ut för ett bloss. Han förklarade att han hade köpt en e-cigarett för att ta med till flygplatsen och att det hade fungerat så bra att han inte hade rökt under hela sin vistelse. Jag var glad för hans skull, men funderade inte så mycket mer på det till en början. Under de närmaste dagarna, såg jag honom använda e-cigaretten vid sitt skrivbord och kände mig avundsjuk på att han slapp både trapporna och regnet. Jag hittade ett paket på mitt skrivbord nästa morgon, med en lapp från min kollega som sa att jag borde ge det ett försök.

Jag provade e-cigaretten och blev positivt överraskad, men trodde inte att det kunde ersätta tobaken för mig. En vecka gick och jag märkte att jag sträckte mig efter e-cigaretten i så pass stor utsträckning, att jag fortfarande hade cigaretter kvar i paketet jag hade köpt dagen innan. Min partner kommenterade att jag luktade gott. Jag hade inte trott att det fanns något som kunde hjälpa mig att sluta röka, men utan att medvetet inse det, var det precis det som e-cigaretten hade gjort. Jag var förvirrad över hur lätt det hade gått, med tanke på den vånda jag hade känt vid mina andra försök att sluta röka.

Över ett år har passerat och jag bär fortfarande med mig min e-cigarett. Jag använder den då och då under dagen och känner mig så mycket bättre än jag någonsin har gjort. För mig har det varit en sann framgångssaga.